Apr 6, 2013

Sajam kozmetike ili pijaca u hali?

Sorry girls, this post is on Serbian language only. It's all about my thoughts about Cosmetic Fair that I visited today in Belgrade. Stay tuned because tomorrow I will show you what I bought there :).

Pretpostavljam da ste sve čule za sajam kozmetike koji se dva puta godišnje održava u Beogradu, Dodir Pariza. Ove godine sam ga prvi put posetila i moram reći da sam ostala ravnodušna, pa čak i razočarana. Nisam do sada bila ni na jednom drugom sajmu kozmetike, ali sam čitala na mnogim blogovima kako se to radi u drugim zemljama, a ovo naše je bilo sve osim sajam kozmetike. Pre pijaca.

sajam-kozmetike

Štandova je bilo mnogo, ali je veoma mali broj njih imao nešto vezano za nokte. Sve sija, svi nude flajere i kataloge, a na štandovima ništa zanimljivo. Jessica lakovi su bili po ceni od 1000 dinara, OPI po ceni od 1000 dinara (poneki su bili po 500 dinara), China Glaze u Alexandar Cosmetics po ceni 387 dinara, Essie u Nail Line-u po ceni od 695 dinara, Zoya u Ultra Sun su bili 560 dinara. Tu ste ponegde mogli naći još pokoji Golden Rose, Moyra, Crystal  i Seventeen lak za nokte. I to bi bilo to. 

IMG_0004

Jedini štand u kojem sam ja uživala i koji želim da pohvalim je štand Alexandar Cosmetics-a koji je zauzimao skoro ceo jedan sprat. Iako je gužva bila velika, tu sam potrošila većinu para (više o tome sutra, trenutno nemam snage ni da raspakujem sve). 

IMG_0009

Za kraj, moram sa vama podeliti nešto o čemu sam razmišljala. Volim strane brendove, smatram da ima izvanrednih i drago mi je kad vidim štand OPI-ja na sajmu u Beogradu. Ali taj sajam (iliti pijaca) je u Srbiji. Gde su srpske kompanije? Šta bi sa onim "Kupujmo domaće"?  Ja domaće ništa nisam videla. Gde je Aura Kozmetika? Gde je Londessa? 
Gde je bilo šta za nas smrtnike? Kome od nas se isplati da da 350 dinara za ulaznicu na sajam kozmetike na kom će kupiti sve po redovnim cena, ako išta i kupi? Čini mi se kao da je ovaj sajam namenjen samo profesionalcima koji mogu da kupe 20 Crystal lakova kako bi ostvarili tih 20% sajamskog popusta. A za nas amatere, ostaju dobre stare online porudžbine i šetnje po prodavnicama. Ako ništa drugo, barem nema dugog stajanja u redovima :).

10 comments:

  1. slažem se, kad se nešto ovako dešava treba prezentirat i svoje stvari... greška organizatora :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ocigleno oni samo zele da budu svetski, a nikako nasi.

      Delete
  2. Takodje se slazem sto se tice domacih brendova i cena, ali u Srbiji se retko kada(citaj nikada) ne promovise ono sto je domace, jer je uvek trava zelenija u tudjem dvoristu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drzava nam je otisla u propast. Stvarno sam se nadala da cu poneti lepe utiske sa sajma, ali nista od toga. Verovatno strancima nije nista da plate takve cene zbog vecih plata, ali nama jeste. Nije mi jasno kada ce to shvatiti.

      Delete
  3. Slazem se i sa tobom i sa LeClaire, uvek je ljudima "bolje" hvaliti se necim stranim i poznatim, nego necim domacim i verovatno "losim".. Jedva cekam da vidim sta si to zanimljivo uzela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma i da je stvarno domace lose, treba ga promovisati kako bi se unapredili. Budimo iskreni, ti Moyra lakovi su toliko losiji od i najlosijeg domaceg proizvoda, da onda ne vidim svrhu njihovog pojavljivanja na sajmu.

      Delete
  4. Meni se cini da se Auri ne isplati da zakupi stand na sajmu jer su zakupne cene paprene :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. To sam i ja mislila. Ne znam koje su cene zakupa pa ne mogu da to i potvrdim, ali trebali su obezbediti nize cene zakupa za domace proizvodjace ili cak da im ponude i besplatno. Bitna je promocija Srbije. To je i razlog zasto nisam prevodila ovaj post na engleski, jer se uvek trudim da nasu zemlju prikazem na najbolji moguci nacin, a ovo je sve osim najboljeg.

      Delete
  5. bas zbog tih 350 din i cenama kao i po prodavnicama sam odlucila da ne odem na ovaj sajam. jedina dobra stvar je sto mozda china glaze ima puno veci izbor nego u ultra sunu i sto je sve na jednom mestu od svih brendova i eto ti opi lakovi po 500. za sad se ne kajem sto nisam otisla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OPI po 500 dinara su bili samo oni koji su dugo stajali. Neki su cak i totalno izgubili boju, samo na dnu je ostalo malo. A ove ostale boje su bile nista specijalne. China Glaze ima odlican izbor u Alexandru, i preferiram da platim 200 dinara postarinu i da sam mirna :).

      Delete